”Den verkliga smaken är även den ädla smaken, den som vet att måtta och enkelhet är villkor för skönheten, såväl i hemmet som i det konstnärliga skapandet.”
Ellen Key, 1899

 

OM OSS

Friländer Arkitektur är din arkitekt i Båstad. Vi vill gärna hjälpa dig att förverkliga ditt byggprojekt. Oavsett om du vill ha vår hjälp i idéprocessen, göra handskisser eller ta fram bygglovsritningar och andra handlingar för ditt projekt så kan vi hjälpa dig. Vi arbetar med arkitektur eftersom vi är övertygade om att det vi omger oss med, och hur vi bor har en stor påverkan på oss. Arkitektur handlar om detaljer. Därför är varje projekt viktigt för oss, litet som stort.

Precis som Ellen Key sa för över hundra år sedan, i citatet ovan, så tror vi på Friländer Arkitektur på enkel elegans. Vi tror också att smakfullhet finns i sunda och hållbara material och vi tror på de långa perspektiven. Om man likt smultronplantan, låter det förgångna, kasta sina revor framåt, men fortfarande hänga samman, då blir det fler söta bär till sommaren.

 


HÄR ÄR VI – DIn arkitekt i båstad

Arkitekt i Båstad

Thor-oscar Fagander

Arkitekt, MSA

Jag är utbildad vid Den Skandinaviska Designhögskolan i Århus följt av arkitektutbildning dels vid Chalmers Arkitektskola i Göteborg och dels vid The Royal Danish Academy of Fine Arts i Köpenhamn. Dessa arkitekturutbildningar är ganska olika. Från Chalmers arkitektskola har jag tagit med mig mycket av det konkreta, tekniska hantverket, medan arkitektskolan i Köpenhamn arbetar mycket med filosofiska och experimentella koncept kring arkitektur. Utöver mina arkitektstudier har jag även varit involverad i en rad grafiska projekt. Jag har drivit arkitektverksamhet sedan 2016, först med bas i Sunne, Värmland. 2019 flyttade jag och min familj och är numera verksam arkitekt i Båstad och på Bjärehalvön, som är mina hemtrakter.

Arkitekt på Bjäre

Jenny Högforsen

Projektledare, kommunikations- och hållbarhetsfrågor

Jag arbetar med företaget Friländer Arkitekturs kommunikation, material- och hållbarhetsfrågor. Min bakgrund har jag inom historieämnena, en fil. mag. i ekonomisk historia med inriktning på bl.a. konst- och arkitekturhistoria. På deltid doktorerar jag i ekonomisk historia vid Handelshögskolan i Göteborg, Institutionen för Ekonomi & Samhälle. Min avhandling handlar om när svenska hem utrustades med moderna bekvämligheter, i synnerhet den då moderna uppvärmningsformen centralvärme. Att ha med sig det historiska perspektivet på hem, bostad och byggande tror jag är viktigt för att kunna skapa en långsiktigt hållbar arkitektur att beundra om femtio eller hundra år. Sedan 2020 arbetar jag sida vid sida med Thor-Oscar, som jag också är gift med.

 

"Thor-Oscar är professionell, tillgänglig och hanterar frågeställningar snabbt. Dessutom är han en behaglig person att jobba med!"
Jan Sixtensson, Båstad

Varför vara missförstådd när man kan vara obegriplig?
Brasilianskt ordspråk?

När en katt ligger och sover i ett rum finns det inte så mycket mer för en inredare att göra där
Ernst

En läkare kan begrava sina misstag men en arkitekt kan bara råda sina kunder att odla vildvin
Frank Lloyd Wright

 

Fast man är liten är man minst lika viktig som en stor - Nalle Puh