Varan, Torekov

Typ
Fritidshus, ombyggnation
År
2020/21
Storlek
BOA 161+30
Exteriör fasad
Fjällpanel vit

Galleri

OM PROJEKTET

På Varegårdsvägen i Torekov stod vid projektets start ett älskat och arkitektoniskt uppmärksammat fritidshus från 1945, ritat av arkitekt Stig Åmark, ”Villa Ahlroth”. Inga renoveringar hade gjorts sedan uppbyggnaden. Huset var fullt av karaktär men hade också en del närmast museala inslag. En serveringsgång med ringklockor för de olika rummen och en separat jungfrukammare för tjänstefolket bakom köksavdelningen var några exempel. Delar av byggnaden hade börjat bli ansatt av mögel. Uppgiften blev att varsamt modernisera detta sommarboende samt utöka bostadsytan något.

 

Trots att mögel hade börjat angripa byggnaden kom man tillsammans med lokala byggentreprenören WiWa överens om att rädda stommen. Huset fick ett nyproducerat enkupigt tegeltak. Men det 80-åriga befintliga taket var fortfarande i fint skick, och fick därför nytt liv i ett annat husprojekt.

Den ursprungliga planen i Villa Ahlroth hade haft ett mindre kök med en jungfrukammare för tjänstefolk inrymt bakom köksavdelningen. Sällskapsytan var belägen i söderläge med en tillhörande uteplats samt murstock som kunde nyttjas från insida och utsida. Grunderna i planlösningen har vi behållt, men kökets yta utökades och utrustades med köksö, på bekostnad av den tidigare jungfrukammaren. Dessutom skapade vi en tvättstuga samt groventré som nås från köksdelen. Tidigare fanns 3 st möjliga ingångar, men ingen tydlig entré. En liten wc var tidigare placerad i serveringsgången. Nu placerade vi istället huvudentré centralt i huset med klädförvaring och en gästtoalett i anslutning till denna. Vi förlängde huset  och gjorde en liten framflyttning av den befintliga ytterväggen. Dessa ytterligare 30 kvm möjliggjorde att de tre mindre sovrummen i korridoren gjordes om till två med gemensamt wc/dusch. Det stora sovrummet kunde fortsatt ha generösa ytor, större badrum och större klädkammare. Dessutom skapade vi plats för ett kontor i slutet av korridoren.