Kvarteret Granen – work in progress i Vaggeryd

Under hösten 2021 har vi arbetat fram ett utkast för ett tänkt bostadskvarter utanför Byarum i Vaggeryd, Småland. Detta är ett mycket spännande projekt där vår ingång är att utforma ett attraktivt och dynamiskt boende, byggt utifrån hållbara principer för både människor, miljö och ekonomi.

I detta projekt har vi låtit den omgivande granskogen stå som inspiration. Likt en grankvist har vi skapat förgrenande gator mellan husen för att skapa en naturlig dynamik i bebyggelsen, med större och mindre hus, villor såväl som kooperativa hyresrätter. Här vill vi att barnfamiljen skall kunna bli granne med den äldre damen, den ensamstående pappan eller ungdomen som precis flyttat hemifrån.

En annan viktig utgångspunkt är den ekologiska hållbarheten. Idag finns väl beprövade material och metoder för att bygga klimatsmarta och energieffektiva bostäder. Genom att arbeta med trä och skumglas och med diffussionsöppna lösningar kan man minska användandet av exempelvis betong och plast i byggnationen och därmed markant minska Co2-utsläppen i samband med materialtillverkning och byggnation.

Vi ser framför oss en bebyggelse i samklang med den omgivande småländska granskogen. Till formen har vi arbetat med det traditionella trähuset med sadeltak, som en trygg skulptur bland gran och tall. Men vi har också velat ge bebyggelsen en modern aura genom att frångå den lika traditionella faluröda färgen och istället låta fasaderna präglas av träets olika nyanser, från  svartbränd till ljust trären.